Kontaktne informacije:

 

 

 

Google maps

 

 

 

TOP montažne hiše Priročnik o gradnji montažne hiše Domači ponudniki montažne gradnje Tuji ponudniki montažne gradnje IKEA

 

KLIMATSKE NAPRAVE

Klimatske naprave so sistemi, ki omogočajo odvajanje toplote iz prostora in zmanjšanje vlažnosti zraka. Namen teh naprav je, da v prostoru ustvarijo človeku udobno ozračje.

 

Zgodovina klimatskih naprav

Prve poskuse hlajenja pod ledišče vode sta razvila Benjamin Franklin in John Hadley s pomočjo hitro hlapljivih tekočin. Nato je leta 1820 Michael Faraday ugotovil, da se ob stiskanju in raztezanju amoniaka zrak v okolici shladi. Prav to tehnologijo je uporabil John Gorrie pri svojem aparatu za led, ki je bil prvi na svetu, led pa je uporabljal za hlajenje prostorov v bolnišnici.

 

Prve komercialne klimatske naprave pa niso bile izdelane za zagotavljanje udobja ljudi, ampak so bile namenjene industrijskim obratom. Prvo moderno električno klimatsko napravo je izdelal Willis Haviland Carrier. Uporabljali so jo za ohranjanje konstantne temperature in vlažnosti zraka v papirnem obratu, saj so s tem zagotavljali konstantno velikost papirja in razporeditev črnila.

Množična uporaba klima naprav za zagotavljanje udobja ljudi doma in v pisarnah se je začela okoli leta 1950, danes pa skoraj noben moderen objekt ni brez sistema hlajenja, prav tako je klimatska naprava večinoma serijska oprema v vsakem novem avtomobilu.

Kako deluje klimatska naprava?

Klima naprave delujejo po principu hladilnega stroja, za katerega je v osnovi značilno, da s pomočjo dovajanja dela prenašamo toploto iz hladnejšega prostora v toplejšega. V primeru klima naprave to delo opravlja električni kompresor, ki iz hladnejše notranjosti odvaja toploto in je tako še shladi, v toplejšo okolico pa to toploto oddaja. Prav zato je vsaka klimatska naprava sestavljena iz dveh eno – notranje, ki prevzema toploto iz prostora in zunanje, ki to toploto oddaja na prosto.

 

Lepo se je ohlajati z pomočjo klimatske naprave!

klimaPoletja so večinoma izjemno vroča, velika vročina pa je tudi nezdrava.

Kot je znano se zaradi slabe prekrvitve srca in mišic povečata nelagodje in utrujenost,

občutno pa se zmanjšajo tudi aktivnosti.

Na dobro počutje vpliva tudi temperatura okolice. Klimatska naprava v vsakem trenutku

pomaga uravnavati temperaturo bivalnega prostora. Klimatske naprave niso namenjene

samo temu, da bi hladile, temveč tudi ogrevajo, hišo ali prostor v katerem bivamo in se zadržujemo.

Nasveti ob nabavi klimatske naprave

 

1. Izberite prostor, kjer boste namestili klimatsko napravo (tako, da ne bo pihalo neposredno na

Vas in tako, da zunanja naprava ne bo motila zunanji izgled ali sosedov.

 

2. Razmislite ali bi radi samo hladili ali tudi ogrevali vašo hišo ali prostore.


3. Izberite kvalitetno klimatsko napravo, predvsem pa ponudnika vrednega zaupanja, (CE certifikati, navodila za uporabo in vzdrževanje, garancija na napravo in montažo, servis, svetovanje).

 

4. Zahtevajte ogled prostorov, ker boste le tako lahko izbrali najustreznejšo napravo in kraj njene namestitve.

 

5. Zahtevajte prospekt in preglejte tehnične podatke klimatske naprave. Podatki, ki govorijo o kvaliteti naprave so predvsem energetska moč naprave, poraba el.energije, raven zvočnega tlaka (glasnost), režim delovanja pri zunanjih temperaturah, količina pretoka zraka.

 

6. Preverite prodajne, dobavne in plačilne pogoje.

 

7. naročite klimatsko napravo pri specializiranem prodajalcu klimatskih naprav, saj Vam izkušeni ljudje, ki se ukvarjajo izključno s to dejavnostjo lahko nudijo največjo gotovost in izbiro pri nakupu ter svetovanje 12 mesecev na leto

 

Idealna temperatura pri uporabi klimatske naprave!

Klima ima v vsakdanjem življenju vedno večji pomen: če je primerna, veliko lažje delamo, pa tudi počivamo. Če spimo v pregretih prostorih, se že zjutraj zbudimo utrujeni in nespočiti.

Idealna temperatura Pomembna je tudi pravilna nastavitev želene temperature v prostorih. Ta naj pozimi ne bo višja od 22, poleti pa ne nižja od 26 stopinj. Ravno nasprotna nastavitev je energetsko zelo potratna.

Moderne klimatske naprave hladijo poleti, grejejo pozimi, čistijo zrak in zmanjšujejo vlažnost zraka. Zato klimatske naprave postajajo vedno bolj nepogrešljive.

Kam namestiti klimatsko napravo?

Zelo pomembno je, da notranjo enoto klimatske naprave, namestimo tja, kjer ne bo pihala neposredno v ljudi. Pomembno je tudi, kam namestimo zunanjo enoto. Najbolje je, da je nameščena na zunanjo steno, če to ni možno, pa naj bo prostor zračen. V našem podjetju vam bomo svetovali, kam je najprimernejše postaviti klimatsko napravo v vašem primeru.

Izračun moči klimatske naprave

Če želite izračunati kako močno klimatsko napravo potrebujete za vaš prostor, vam ponujamo preprost in hiter način:Klimatske naprave

  • Najprej izmerite prostor, ki ga želite hladiti ali greti.

  • Kvadratne metre prostora pomnožite z višino vašega prostora.

  • Sedaj ste dobili kubične metre, katere morate pomnožiti s 30W

  • oziroma 40W, če boste klimatsko uporabljali tudi za gretje.

  • Sedaj ste dobili kilovate (kW) in okvirno moč, ki jo potrebuje

  • vaša klimatska naprava.

Primer izračuna:

Če boste prostor samo hladili:


5 m (širine) X 4 m (dolžine) = 20 m²
20 m² X 2,5 m (višine) = 50 m²
50 m² X 30W = 1,5 kW

Za tak prostor bi potrebovali klimatsko napravo z močjo 1,5 kW grelne moči.

Ali vam je ta članek všeč?{Vaša povratna informacija nam ga bo pomagala izboljšati}


Facebook

Komentar:

NOVO! Oglejte si top novice!

 

Kopalnice
KOPALNICE

"Kopalnice in njihov pomen ter uporabnost v stanovanju in hiši se še kar naprej povečuje. Kopalnica je prostor, ki je s časom spremenil svoj namen. "

Kuhinje
KUHINJE

"Kuhinje sodijo med ene najpomembnejše bivalne prostore, z vidika časa in pozornosti, ki ju namenimo pri opremljanju in iskanju idej. "

Otroške sobe
OTROŠKE SOBE

"Otroška soba je tisti prostor za katerega si moramo pri načrtovanju ter urejanju vzeti čas. "

Dnevne sobe
DNEVNE SOBE

"V dnevnih prostorih gostimo prijatelje in goste, zato naj bo takšen prostori po okusu celotne družine saj se bomo v njih le najbolje počutili."

 

Predstavitev podjetja:
Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - Rihter

"Podjetje Rihter d.o.o. je na trgu prisotno že več kot 23 let. S trudom, prizadevnostjo in predanostjo se jim je uspelo prebiti v vrh slovenskih ponudnikov montažnih hiš. "

Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - BrugoR

"Ponujajo vam vrhunske montažne hiše za 520€/m2 z garancijo na konstrukcijsko trajnost objekta, ki znaša 60 let, Vsi materiali so atestirani in EU certificirani. "

Riko hiše
RIKO hiše

"Življenje v naravnem, zdravem okolju je osnovni moto in cilj Riko Hiš, ki ga uresničujejo z vsakim gradnikom in vsakim Rikovim objektom posebej.. "