Kontaktne informacije:

 

 

 

Google maps

 

 

 

TOP montažne hiše Priročnik o gradnji montažne hiše Domači ponudniki montažne gradnje Tuji ponudniki montažne gradnje IKEA

 

 

ENERGETSKA IZKAZNICA

Energija je vedno pomembna!

Z novim letom bo tudi Slovenija v skladu z evropsko zakonodajo uvedla obvezno izdelavo energetske izkaznice za stavbe. V prvem letu bo obveza veljala za nove zgradbe, po letu 2009 pa za vse zgradbe in dele zgradb, ki jih bo investitor oziroma lastnik želel prodati ali dati v najem za obdobje daljše od enega leta.

energetska izkaznica

Energetske izkaznice so namenjene informiranju potrošnikov, saj podatki lahko vplivajo na ceno nepremičnine, ter promociji nizkoenergetskih stavb. Hkrati pa naj bi bile instrument, s katerim bo investitor lahko preveril, ali so izvajalci res naredili stavbo tako, kot je to določeno v projektni dokumentaciji.

V Avstriji na primer, kjer država močno spodbuja nizkoenergetsko in pasivno gradnjo, je energetska izkaznica tudi podlaga za pridobitev subvencij.

 

Še preden bo omogočeno izdajanje energetskih izkaznic, pa mora vlada sprejeti »Pravilnik o metodologiji izdelave in izdaji energetskih izkaznic stavb«, ki bo predvidoma sprejet do konca leta, so pojasnili v službi za odnose z javnostmi Ministrstva za okolje in prostor.

Zahteve po toplotni zaščiti stavb bodo zaostrene

Energetsko izkaznico bodo lahko pridobile stavbe, ki bodo izpolnjevale pravilnik, ki ureja energetsko učinkovitost stavb. V pripravi je tudi nov Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah, ki bo zahteve po energetski učinkovitosti zaostril tako, da bodo za približno 30 % strožje od sedaj veljavnih iz Pravilnika o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah, ki je v veljavi od leta 2002. Energetske izkaznice obstoječih stavb pa bodo izdane ne glede na stopnjo njihove energetske učinkovitosti.

 

A prve novogradnje bodo izkaznice dobile najverjetneje šele v letu 2009. Za stavbe projektirane po sprejetju pravilnika iz leta 2002, je obveznost predložitve energetske izkaznice za pridobitev uporabnega dovoljenja izpolnjena z izdelanim izkazom toplotnih karakteristik stavbe po tem pravilniku. Po sprejetju novega, ostrejšega pravilnika pa bo veljalo nekajmesečno prehodno obdobje, ko bo možno stavbe še projektirati po starem pravilniku. V tem času se bo pripravila programska oprema za uporabo novega pravilnika in izvajalo informiranje projektantov. Tako bo zahteve novega pravilnika treba upoštevati šele za nove stavbe, ki se bodo začele projektirati po koncu prehodnega obdobja.

Osnova za delitev v razrede bo potrebna toplota za ogrevanje

Kot so nam povedali na ministrstvu, bodo energijski razredi predvidoma določeni na osnovi potrebne toplote za ogrevanje, ker je ta podatek primerljiv med različnimi vrstami stavb. Točna razdelitev energijskih razredov še ni določena, bodo pa pri tem skušali upoštevati določene že uveljavljene mejnike. Tako bi na primer vrednost 15 kWh/m2 letno, ki se je uveljavila kot kriterij za pasivne hiše, lahko predstavljala mejo med razredoma A in B. Na izkaznici bodo navedeni tudi ostali podatki o rabi energije in emisiji CO2, vendar za razvrščanje v energijske razrede ne bodo pomembni.

Predvideno je tudi, da bodo energetske izkaznice za nove in obstoječe stavbe različne. Za nove stavbe bodo temeljile na izračunani rabi energije, medtem ko bodo pri obstoječih stavbah temeljile na dejanski porabi energije. Pri obstoječih stavbah tudi ni predvideno razvrščanje v razrede, temveč se bo raba energije označila na poltraku, ki bo z barvami od zelene do rdeče nakazoval intenziteto rabe energije, so še pojasnili na ministrstvu.

 

Vir: Martina Budal

Ali vam je ta članek všeč?{Vaša povratna informacija nam ga bo pomagala izboljšati}


Facebook

Komentar:

NOVO! Oglejte si top novice!

 

Kopalnice
KOPALNICE

"Kopalnice in njihov pomen ter uporabnost v stanovanju in hiši se še kar naprej povečuje. Kopalnica je prostor, ki je s časom spremenil svoj namen. "

Kuhinje
KUHINJE

"Kuhinje sodijo med ene najpomembnejše bivalne prostore, z vidika časa in pozornosti, ki ju namenimo pri opremljanju in iskanju idej. "

Otroške sobe
OTROŠKE SOBE

"Otroška soba je tisti prostor za katerega si moramo pri načrtovanju ter urejanju vzeti čas. "

Dnevne sobe
DNEVNE SOBE

"V dnevnih prostorih gostimo prijatelje in goste, zato naj bo takšen prostori po okusu celotne družine saj se bomo v njih le najbolje počutili."

 

Predstavitev podjetja:
Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - Rihter

"Podjetje Rihter d.o.o. je na trgu prisotno že več kot 23 let. S trudom, prizadevnostjo in predanostjo se jim je uspelo prebiti v vrh slovenskih ponudnikov montažnih hiš. "

Nizkoenergetske montažne hiše - BrugoR
Montažne hiše - BrugoR

"Ponujajo vam vrhunske montažne hiše za 520€/m2 z garancijo na konstrukcijsko trajnost objekta, ki znaša 60 let, Vsi materiali so atestirani in EU certificirani. "

Riko hiše
RIKO hiše

"Življenje v naravnem, zdravem okolju je osnovni moto in cilj Riko Hiš, ki ga uresničujejo z vsakim gradnikom in vsakim Rikovim objektom posebej.. "